16 Mac 2012

ZINA WAJIB DIJAUHI

Pergaulan bebas memang amat melular dikalangan remaja khususnya yg tinggal di kota2 besar spt Kuala Lumpur. Jikalau dilihat daripada faktor sejarah, budaya pergaulan bebas ini telah dibawa oleh barat melalui penjajahan Tanah Melayu masa dulu. Keterbukaan pemikiran seolah2 membunuh nilai kemelayuan yg sedia ada dalam keunikan & keindahan bangsa Melayu itu sendiri. 

Pergaulan bebas melahirkan pelbagai anasir2 buruk yg dipelajari hasil idea buruk yg dianggap bagus oleh golongan yg negetif. Batas kesopanan apabila dinodai akan menjemput musibah yg bakal melanda. Pergaulan bebas yg tidak boleh dikawal akan membenarkan zina sebagai satu sarapan atau sari pati kehidupan bebas. Jika kita buka pandangan kita ke arah negara barat contohnya. Banyak yg dinyatakan secara tersirat atau tersurat melalui filem menunjukkan seks adalah salah satu perkara yg mesti dan mesti akan berlaku dan itulah yg dianggapnya mencapai nikmat kehidupan.

Dalam hal ini, apa yg ingin difikirkan sejenak adalah kemana hujungnya hidup seorang penzina? hasil daripada zina tersebut sudah tentu akan membuatkan si perempuan akan mengandung secara tidak langsung ia menambah jumlah anak luar nikah yg tak berdosa lahir ke dunia. 
 
Kekurangan ilmu dan akal fikiran membuatkan mereka yg melakukan zina ini mencari jalan mudah iaitu GUGUR. Penguguran secara langsung atau tidak tetap dikira pembunuh dan ia tergolong dalam golongan dosa2 besar dan hanya Allah yg mampu menga

Media massa kini banyak ketengahkan tauladan dimana kes2 pembabitan pembuangan bayi yg tidak berdosa ini sehinggalah kes bunuh bayi sendiri dgn niat. Semua ini terjadi adalah kerana mereka terdesak dan jiwanya kosong tanpa jatidiri dan hasutan syaitan yang kuat hingga lupa akan pertimbangan akal sewajarnya. 

Firman Allah s.w.t ;

"Dan janganlah kamu menghampiri zina. Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."
                                                                                                                     (Surah Al-Israk: ayat 32)