24 Okt 2011

ROKOK OH ROKOKMungkin ramai diantara kita kenal dengan simbol di atas atau munkin ada antara kita buat-buat lupa akan apa yang dimaksudkannya. Pelbagai usaha telah dilakukan oleh semua pihak sama ada pihak kerajaan mahupun lainnya dalam membenteras gejala merokok di kalangan rakyat Malaysia. Persoalannya kenapa sukar setiap perokok berhenti merokok dan yang pentingnya menghormati orang lain yang tidak merokok.

Pengalaman berada ditempat yang penghuninya seorang perokok tegar amat menyakitkan hati. kadang kala terfikir juga difikiran untuk memberi tunjuk ajar kepada orang tersebut tentang apa yang dilakuka. Merokok itu tidak salah cuma gunalah akal fikiran dan timbang rasa kerana menimbulkan ketidakselesaan pada orang lain. Kita seharusnya sedar dalam dunia ini bukan kita sorang sahaja yang menghuni. Kita harus menghormati orang lain dimana mungkin orang lain itu menghadapi penyakit yang melibatkan penafasan. Sekiranya terhidu asap rokok tersebut mungkin akan memendekkan umur orang tersebut bukankah itu juga digelar pembunuh. 

Barat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Sedih teramat sedih apatah lagi melihat sang suami yang asik merokok di depan isteri yang sedang mengandung. Bukanlah media telah mempamerkan akibat daripada rokok tersebut. Sungguh kesian tapi nak buat macam mana, sekiranya kerajaan haramkan rokok juga tak tentu perokok akan mengikuti peraturan tersebut. Apa yang penting tepuk dada tanya selera. Ingatlah kita akan dihitung dengan apa yg kita perbuat. Mendatangkan kerosakan pada manusia dan alam juga akan dihitung. Berhentilah merokok sebelum rokok berhentikan hidup kita........