12 Jun 2011

KEUNIKAN BUAH PUKUL SENI SILAT KUNTAU SELEMPANG MERAH

Seni Silat Kuntau Selempang Merah merupakan seni silat yang mengetengahkan seni buah pukul silat melayu yang amat popular di selatan tanah air. Keunikan seni silat ini dilihat daripada seni pukulnya yang masih asli dan tidak bercampur dengan unsur seni bunga tari.

Menurut Datuk Dr. Haji Baharom (Tok Ayah) teknik buah pukul Seni Silat Kuntau Selempang Merah ini boleh diklasifikasikan sebagai 7 jenis asasnya. Ianya adalah teknik yang dimainkan atau dicipta khas untuk menewaskan musuh semata-mata. 

Konsep RUMAH merupakan salah satu konsep yg utama bagi seseorang yg ingin menguasai ilmu ini. RUMAH yg baik akan menjadikan pesilat mudah mengawal permainan musuh. Terdapat beberapa titik sasaran yg menjadi fokus utama dlm serangan ianya termasuklah dibahagian kelapa, badan dan kaki. 

Disini Cikgu ingin berkongsi satu pengalaman dimana baru-baru ini dalam latihan kendalian Cikgu sendiri telah berlaku satu peristiwa yg tidak diduga-duga. Ya...memang betul kata Tok Ayah, seorang yg dah lama mempelajari seni silat ini akan menjadikan dia raja dalam serangan yg dibuat yakni setiap serangan yg dibuat atau dirancang akan mengena sasaran yg amat dahsyat. Tidak kiralah musuh itu bergerak ataupun kaku. 
Gurindam yang selalu diajarkan Tok Ayah dalam mendalami ilmu silat ini amatlah keramat dan berharga bagi mereka yg ingin mencari ilmu sebenar. Berbalik peristiwa yg Cikgu nak katakan tadi ialah didepan mata cikgu apabila dua org murid Cikgu sparing telah membuat teknik buah pukul yg diajarkan oleh Tok Ayah tadi sehingga lawannya jatuh ke lantai dan hilang ingatan sementara. Cikgu bersyukur kehadrat Ilahi nasib baiklah tidak cedera yg teruk. 

Idea Tok Ayah pada tahun 1980 memperkenalkan glove dalam sparring amatlah benar...benar....benar tepat dan perlu dilihat sejauh-jauhnya. Bahayanya buah pukul Kuntau Selempang Merah ini tidak mengenal siapa. Dalam kes di atas kata doktor yang merawat nasib baik ada glove kesakitan itu agak kurang tapi cuba bayangkan jika tidak ada glove. Ramailah yg OKU kelak. 

Disini Cikgu ingin mengucapkan jutaan dan ribuan terima kasih kepada Paduka Khalifah & Guru Utama, Datuk Dr Hj Baharom bin Hj Kamari (Tok Ayah) yg telah sudi mengajarkan Cikgu ilmu silat ini 20 tahun dulu. Buat pelajar-pelajar Cikgu marilah kita doakan agar saudara kita sihat kembali  dan  terus menjuangkan ilmu silat Kuntau Selempang Merah ini.......

Bagi sesiapa yg nak tahu lebih lanjut......jom sertai dan rasailah sendiri..........